Επίτομη ιατρική φυσική

Επίτομη ιατρική φυσική
Τιμή από
35,00 €
60,00 €
Εξοικονομείς 41% 🔥
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Σύμφωνα με τον ορισμό της, Ιατρική Φυσική είναι ο κλάδος της Φυσικής επιστήμης που ασχολείται με την εφαρμογή των ιδεών και των μεθόδων της Φυσικής στην Ιατρική. Η εφαρμογή αφορά την διάγνωση την θεραπεία και την έρευνα. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της Ιατρικής Φυσικής αναφέρεται στην ιατρική απεικόνιση και την θεραπευτική χρήση διαφόρων μορφών ακτινοβολιών. Η Βιοφυσική χρησιμοποιεί τις μεθόδους της Φυσικής και της Φυσικοχημείας για την μελέτη των βιολογικών συστημάτων. Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στους κλάδους της Βιοφυσικής αφορούν ολόκληρη την κλίμακα της βιολογικής οργάνωσης, από το κύτταρο έως ολόκληρο τον βιολογικό οργανισμό ή και οικοσυστήματα. Τα όρια μεταξύ Ιατρικής Φυσικής και Βιοφυσικής είναι δυσδιάκριτα. Στο κάθε Πανεπιστήμιο ανάλογα με την παράδοση και τον τρόπο ανάπτυξης των Ιατρικών Σχολών έχει δοθεί βαρύτητα προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Το παρόν σύγγραμμα "Επίτομης Ιατρικής Φυσικής" γράφτηκε για τους φοιτητές της Ιατρικής. Είναι μία ενοποιημένη έκδοση των Τόμων των προηγουμένων εκδόσεων Ιατρικής Φυσικής των αυτών συγγραφέων με την πρώτη έκδοση να έχει πραγματοποιηθεί το 1985. Στην παρούσα έκδοση έχουν πραγματοποιηθεί βελτιώσεις και διορθώσεις ώστε το περιεχόμενο να είναι αρτιότερο. Τα πρώτα 16 Κεφάλαια διαπραγματεύονται την Ακτινοφυσική στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα Κεφάλαια Φυσικές αρχές της Ακτινοδιαγνωστικής, Φυσικές αρχές της Πυρηνικής Ιατρικής, Φυσικές αρχές της Ακτινοθεραπείας, Στοιχεία Ακτινοβιολογίας και Στοιχεία Ακτινοπροστασίας. Όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις έτσι και η παρούσα δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές της Ιατρικής, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα αρχικό βιβλίο αναφοράς για ιατρούς με ειδικότητα ή ειδικευόμενους και για κάθε άλλο επιστήμονα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εφαρμογές της Φυσικής των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ιατρική.

Στα επόμενα Κεφάλαια αποδίδονται βασικές Φυσικές αρχές και έννοιες που αφορούν την ενέργεια το έργο και την θερμότητα, περιγράφονται οι μέθοδοι της Φυσικής που εφαρμόζονται στην διάγνωση και θεραπεία με υπερήχους, laser, MRI, ηλεκτρισμό. Δίδονται επίσης στοιχεία Οπτικής, και Ακουστικής όπως και της Φυσικής των υγρών και αερίων και της οργανολογίας των μετρήσεων βασικών φυσιολογικών παραμέτρων. Επιπλέον αναφέρονταν στοιχεία για τα όργανα της ακοής και της όρασης.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα Κεφάλαια Φυσική του σκελετού, Βασικές φυσικές αρχές ροής υγρών-Αιμοδυναμική, Βασικές εφαρμογές Φυσικής στην Ουροδυναμική και Μεταφορά μάζας μέσω μεμβρανών- Συστήματα διασποράς.

Η επιλογή των θεμάτων αυτών έγινε με κριτήριο την συμπλήρωση των γνώσεων που αποκτώνται από την Φυσιολογία, την Βιολογία ή τα ειδικά κλινικά μαθήματα και την δυσκολία που παρουσιάζει η προσπάθεια για την δημιουργία μοντέλων ερμηνείας και αντίληψης των αντίστοιχων βιολογικών φαινομένων και φυσιολογικών λειτουργιών. Όλα τα Κεφάλαια απαιτούν κάποια γνώση Μαθηματικών η οποία και θα δίδεται μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας και αναφέρεται σε Παραρτήματα στο τέλος του συγγράμματος. Άλλωστε ο σύγχρονος ιατρός ούτως ή άλλως πρέπει να έχει μία βασική γνώση Μαθηματικών διότι αυτά είναι απαραίτητα πλέον σε πολλές ιατρικές ειδικότητες. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
35,00 € Σαν καινούριο
Παράδοση με Χέρι με χέρι.
Ηράκλειο, Κρήτη
40,00 € Σαν καινούριο
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία
40,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Θερμη, Κεντρική Μακεδονία
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.