Εισαγωγή στην Οικονομετρία

Εισαγωγή στην Οικονομετρία
Τιμή από
12,50 €
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Το παρόν βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα των διαλέξεων του μαθήματος της Οικονομετρίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών τα τελευταία χρόνια. Βασικός σκοπός του βιβλίου είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών στην Οικονομετρία, δίνοντας έμφαση στην εμπειρική της σημασία και εφαρμογή στην Οικονομική Επιστήμη.

Στα πρώτα κεφάλαια αφιερώνεται χρόνος για την ερμηνεία εννοιών που απαρτίζουν την «διάλεκτο» της σύγχρονης Οικονομετρίας, οι οποίες συνήθως εκφράζονται με τη μορφή στατιστικών υποθέσεων, καθώς και για την ερμηνεία μαθηματικών εξειδικεύσεων που ο φοιτητής/τρια συναντά στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης Οικονομετρίας. Για παράδειγμα, έννοιες όπως αυτές του διαταρακτικού όρου και των υποθέσεων που διέπουν τη στοχαστική συμπεριφορά του, πλασματικές συσχετίσεις και ύπαρξη τάσεων σε δεδομένα χρονοσειρών, λογαρίθμιση και λοιπές εξειδικεύσεις των μεταβλητών κυρίως σε διαστρωματικά δεδομένα. Στα επόμενα κεφάλαια μελετώνται το απλό και πολ λαπλό υπόδειγμα παλινδρόμησης ως τα κύρια εργαλεία της εμπειρικής οικονομετρικής ανάλυσης και υπογραμμίζεται ο έλεγχος γενικών γραμμικών υποθέσεων ως προς τις παραμέτρους του πολλαπλού υποδείγματος.

Σε όλα τα κεφάλαια παρέχονται ασκήσεις, τόσο θεωρητικές (δηλαδή τεχνικές) όσο και εμπειρικές. Οι τελευταίες είναι μείζονος σημασίας, καθώς χωρίς την άμεση εξάσκηση του φοιτητή με πραγματικά δεδομένα αλλά και δεδομένα που παράγει ο ίδιος/ίδια μέσω προσομοίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολο —για την πλειοψηφία των φοιτητών/ τριών— να αντιληφθούν σε βάθος τον σκοπό και τη σημασία της Οικονομετρίας στην Οικονομική ανάλυση, άρα και να «αγκαλιάσουν» το αντικείμενο.

Το βιβλίο μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας του μαθήματος, πάντοτε όμως σε προπτυχιακό επίπεδο. Τα πρώτα 6 ή 7 κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν το βασικό κορμό διδασκαλίας του μαθήματος σε τμήματα ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
12,50 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 45€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Πατρα, Δυτική Ελλάδα
Όροι παράδοσης
15,00 € Σαν καινούριο
αχρησιμοποίητο σαν καινουργιο,αθικτο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ναυπακτος, Δυτική Ελλάδα
25,00 € Σαν καινούριο
Ανήκει στον προηγούμενο πωλητή που επισκέφθηκες.
αχρησιμοποίητο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Πατρα, Δυτική Ελλάδα
Υπόλοιπες αγγελίες
15,00 € Σαν καινούριο
arxikh 55
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ.
35,00 € Σαν καινούριο
Αχρησιμοποιητο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 60€.
Πληρωμή με Alpha Bank.
Παράδοση με Χέρι με χέρι, Γενική Ταχυδρομική, ACS και ΕΛΤΑ.
Πατρα, Δυτική Ελλάδα
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.