Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο

Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο
Τιμή από
19,00 €
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Το θέλει 1 metabooker
Περιγραφή

Η ανά χείρας δεύτερη έκδοση του έργου «Δημόσιο διεθνές δίκαιο» του Εμ. Ρούκουνα αποτελεί το πρώτο έργο στην σειρά του Δημοσίου διεθνούς δικαίου. Το έργο είναι εμπλουτισμένο και αναθεωρημένο, και αποτελεί την κλασική καταγραφή του κανονιστικού πλαισίου των σύγχρονων διεθνών σχέσεων.

Το Διεθνές δίκαιο ή δημόσιο διεθνές δίκαιο, αναντίρρητα διαχέεται και επηρεάζει την ζωή μας, δημόσια και ιδιωτική. Είναι το νομικό σύστημα το οποίο διέπει τη διεθνή κοινότητα. Αποβλέπει κατά το δυνατόν στη ρύθμιση αλληλοσυγκρουόμενων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δρώμενων. Ρυθμίζει ολοένα περισσότερους τομείς της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αναμφίβολα τα κυριότερα αντικείμενα της ρύθμισης παραμένουν η εξασφάλιση της ειρήνης, η ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών και η απομάκρυνση της χρήσεως βίας μεταξύ των κρατών, η αναβάθμιση της αξίας του ανθρώπου και η διεθνής συνεργασία σε όλους τομείς. Δεδομένου ότι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου αναφέρονται τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, η ενασχόληση με το δίκαιο αυτό εμπλέκει όχι μόνο τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή όργανα αλλά και τα εσωτερικά όργανα του κράτους και τους απλούς πολίτες, καθώς και εκείνους που προσβλέπουν στη δημιουργία μιας διεθνούς κοινωνίας των πολιτών. Οι χρήστες (users) του διεθνούς δικαίου είναι λοιπόν αναρίθμητοι. Εντυπωσιακή είναι λοιπόν παγκοσμίως η παρέμβαση του νομικού επιστήμονα και ιδίως του εσωτερικού δικαστή στην ερμηνεία και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων.

Το έργο πραγματεύεται ζητήματα που αποτελούν τον κορμό του διεθνούς δικαίου. Ειδικότερα, στο Πρώτο μέρος εξετάζονται τα βασικά στοιχεία του συστήματος. Αναλύονται μεταξύ άλλων οι έννοιες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς κοινότητας, τα υποκείμενα του διεθνούς δικαίου, οι σχέσεις διεθνούς και εσωτερικού δικαίου, οι πηγές του δικαίου, οι διεθνείς συνθήκες, οι επιφυλάξεις, η ερμηνεία, τα αποτελέσματά τους, η λήξη και αναστολή ισχύος, οι μεταβολές, η αναθεώρηση των συνθηκών και οι λόγοι ακυρότητας.

Το Δεύτερο μέρος, είναι αφιερωμένο στις περιοχές εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και παρουσιάζονται τα συστατικά στοιχεία του κράτους από την άποψη του διεθνούς δικαίου, τα εδαφικά ζητήματα, το δίκαιο της θάλασσας και η εξέλιξη των νομικών ρυθμίσεων. Αναφέρεται στις εξουσίες του κράτους στον θαλάσσιο χώρο, δηλαδή στις υδάτινες ζώνες, στους βυθούς των θαλασσών και μερικώς στον αέρα πάνω από τη θάλασσα. Προσεγγίζει ερμηνευτικά τη Σύμβαση ΔΘ 1982, στην οποία μετέχει η Ελλάς, και τις μεταβολές που επέφερε η νέα Σύμβαση. Το κείμενο εμβαθύνει σε παλαιούς και νεώτερους θεσμούς του δικαίου της θάλασσας, την αιγιαλίτιδα και την ανοικτή θάλασσα, την αλιεία, την επιστημονική έρευνα, την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αγαθών, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την υφαλoκρηπίδα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και τον διεθνή βυθό.

Στο Τρίτο μέρος αναλύονται οι διεθνείς δραστηριότητες των κρατών, οι διπλωματικές αποστολές, οι προξενικές σχέσεις, η ετεροδικία και η διεθνής ευθύνη των κρατών.

Στο Τέταρτο μέρος παρουσιάζεται η οργάνωση της διεθνούς κοινότητας, με έμφαση στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων και την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην καθοριστική συμβολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην εφαρμογή και την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου.

Το έργο πλαισιώνεται από πλούσια ενημερωμένη βιβλιογραφία, χάρτες προς ενημέρωση των αναγνωστών σε κρίσιμα ζητήματα του δικαίου της θάλασσας, καθώς επίσης και από ένα εκτενές και ανανεωμένο αλφαβητικό ευρετήριο.

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
19,00 € Σαν καινούριο
Άθικτο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Πειραιάς, Αττική
Όροι παράδοσης
25,00 € Καλή κατάσταση
Ανήκει στον προηγούμενο πωλητή που επισκέφθηκες.
Το βιβλίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση .Κατά 90% είναι άγραφο και άνευ υπογράμμισης.Σε ελαχιστα κεφάλαια υπάρχει υπογράμμιση με φωσφοριζε χρώμα και... Περισσότερα
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Νέα Ιωνία, Αττική
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.