Δημόσια διοίκηση και συλλογικά όργανα

Δημόσια διοίκηση και συλλογικά όργανα
Τιμή από
7,00 €
16,02 €
Εξοικονομείς 56% 🔥🔥
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Η αλματώδης ανάπτυξη του διοικητικού δικαίου, η οποία συνδέεται άμεσα με τη διεύρυνση των κρατικών καθηκόντων και την εμφάνιση νέων μορφών διοικητικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την συνειδητοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης ότι λόγος ύπαρξης της δεν είναι μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η εύρυθμη λειτουργία του Κράτους, αλλά παράλληλα η προστασία και η εξυπηρέτηση των πολιτών, οδήγησαν την πολιτεία στην εκπόνηση μιας σειράς νομοθετημάτων, που αποβλέπουν στη δημιουργία μιας νέας σχέσης κράτους - πολίτη.

Η προσπάθεια της πολιτείας για τη δημιουργία πλαισίου ασφαλείας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ υπηρεσιών και πολιτών, καθώς και για την προστασία των τελευταίων από αυθαιρεσίες και παραβάσεις των οργάνων της, επετεύχθη με την κατάρτιση ενός Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, Ν. 2690/1999, που από καιρό αναμενόταν από την Ελληνική νομική επιστήμη.

Η κωδικοποίηση περιλαμβάνει, αφενός γραπτές διατάξεις, διάσπαρτες σε διάφορα νομοθετήματα και κανονιστικά κείμενα, που διήπαν διάφορες κατ" ιδίαν διοικητικές διαδικασίες και αφετέρου τις αρχές από τις οποίες έχει εμπνευστεί η νομολογία για να διαμορφώσει τους κανόνες, στους οποίους υπέβαλλε τη διεξαγωγή κάθε διοικητικής διαδικασίας.

Ποια είναι όμως η ακριβής θέση των συλλογικών διοικητικών οργάνων στο πλέγμα των ρυθμίσεων, που συνθέτουν τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας;

Ο νομοθέτης, στο δεύτερο κεφάλαιο, αρθ. 13-15, δείχνει ιδιαίτερη εύνοια στην ίδρυση των συλλογικών οργάνων της Διοίκησης και ρυθμίζει τους κανόνες λειτουργίας τους. Οι κανόνες περί λειτουργίας των συλλογικών οργάνων θεωρούνται δεσμευτικοί και αναλύονται με επιμέλεια και προσοχή. Η ενδεχόμενη παραβίαση τους έχει συνέπειες και επιφέρει κυρώσεις, καθώς καθιστά παράνομες τις αποφάσεις και οδηγεί στην ακύρωση τους, εφόσον έχουν προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως.

Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται μία εγγύτερη ενασχόληση για τη θέση των συλλογικών οργάνων στους κανόνες νομιμότητας της διαδικασίας της διοικητικής δράσης, με αναφορά στην ευρεία χρήση της νομολογίας του Σ.τ.Ε. και στις θεωρητικές εξελίξεις. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η οργάνωση και η λειτουργία των συλλογικών οργάνων συμβάλλει στη νομιμοποίηση της διοικητικής δράσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες αύξησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της. Κατ" επέκταση δε της ίδιας της Διοίκησης, μέσα από μία προσπάθεια μείωσης του αριθμού των ακυροτήτων, που μπορούν να προκύψουν για τις πράξεις των οργάνων της από τυπικές ελλείψεις, κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από αυτά. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
7,00 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 30€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Eurobank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι και Speedex.
Γλυφάδα, Αττική
Όροι παράδοσης
Υπόλοιπες αγγελίες
8,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Ανήκει στον προηγούμενο πωλητή που επισκέφθηκες.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ίλιο, Αττική
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.