Δημόσιες επιχειρήσεις

Δημόσιες επιχειρήσεις
Τιμή:
17,00 €
23,37 €
Εξοικονομείς 27 % 🔥
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Το κύριο αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι η οργάνωση, η λειτουργία και η διοίκηση των δημόσιων επιχειρήσεων. Η εξέταση γίνεται σε συνάρτηση με ένα ευρύτερο φάσμα συναφών θεμάτων.

Το θέμα είναι σημαντικό και επίκαιρο διότι συνδέεται με βασικές διαδικασίες της εξέλιξης και λειτουργίας της οικονομίας στον 20ό αιώνα: με τον κρατικό παρεμβατισμό, με τις κρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι δημόσιες επιχειρήσεις αποτελούν μορφές άμεσου κρατικού παρεμβατισμού και επιχειρηματικής δραστηριότητας του κράτους. Ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας.

Οι κρατικοποιήσεις αποτελούν χαρακτηριστικό φαινόμενο των πρώτων οκτώ δεκαετιών του 20ού αιώνα (1900-1980). Ξεκινούν στις δυτικές καπιταλιστικές χώρες στις αρχές του αιώνα και επεκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα στις πρώτες δεκαετίες και στα μέσα του 20ού αιώνα. Φθάνουν στο απόγειό τους στις ανατολικές χώρες του "υπαρκτού σοσιαλισμού" με αποτέλεσμα οι κρατικές επιχειρήσεις να εξελιχθούν σε κυρίαρχες μορφές επιχειρήσεων.

Οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις παίρνουν μαζικές διαστάσεις στη δεκαετία του 1980 στην Αγγλία και σε άλλες δυτικές χώρες και γενικεύονται στη δεκαετία του 1990 στις ανατολικές χώρες.

Οι παραπάνω εξελίξεις θέτουν πολλά καίρια θέματα για έρευνα και συζήτηση: Ποιες είναι οι αιτίες και οι μορφές του άμεσου και έμμεσου κρατικού παρεμβατισμού; Γιατί επεκράτησαν στην πρώτη φάση οι κρατικοποιήσεις και στη δεύτερη φάση οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις; Ποιες είναι οι μορφές

των κρατικοποιήσεων, των δημόσιων επιχειρήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων; Ποια είναι η οργάνωση των δημόσιων επιχειρήσεων, πώς λειτουργούν και πώς διοικούνται; Ποιοι είναι οι στόχοι, ποιες οι αρχές και ποια τα αποτελέσματα λειτουργίας τους. Ποια είναι η σχέση τους με το κράτος και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις; Ποιες είναι οι ελληνικές πρακτικές εμπειρίες; Ποιο είναι το μέλλον των δημόσιων επιχειρήσεων;

Γύρω από αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα υπάρχει μια εκτεταμένη ξένη και ελληνική βιβλιογραφία με διάφορες συγκρουόμενες θεωρίες. Από την άλλη μεριά υπάρχει μια πλούσια διεθνή και ελληνική πρακτική εμπειρία οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης δημόσιων επιχειρήσεων. Μάλιστα, πολλά από τα επίμαχα θέματα αποτέλεσαν και αποτελούν πεδίο έντονων θεωρητικών συζητήσεων, πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται με βάση τις κυριότερες θεωρίες και πρακτικές, η συστηματική παρουσίαση των σημαντικότερων θεμάτων που σχετίζονται με τις δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
17,00 € Σαν καινούριο
Έχει πολύ λίγες υπογραμμίσεις από μολύβι
Πληρωμή με Eurobank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ.
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.