ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΙ

ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΙ
Τιμή από
5,00 €
10,18 €
Εξοικονομείς 50% 🔥🔥
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Το θέλει 1 metabooker
Περιγραφή

Η «Ηπειρωτική Πατριδογνωσία», είναι μια σειρά (επαν)έκδοσης των βιβλίων, που αφορούν στην Ήπειρο της τελευταίας φάσης της Οθωμανοκρατίας (του 19ου αιώνα).

Είναι μια εκδοτική προσπάθεια των εκδόσεων 3Ε-Ελίκρανον που φρονεί να επανα-φέρει κοντά στους σημερινούς ερευνητές την πλούσια βιβλιογραφία του 18ου-19ου αιώνα, συμπληρώνοντας έτσι το κενό που υπάρχει στον τομέα αυτό.

Ο σκοπός της «ανάστασης» των βιβλίων αυτών είναι όχι μόνο πατριωτικός αλλά περισσότερο επιστημονικός, αφού προάγει την ιστορική έρευνα και την ηπειρωτολογία, δεδομένου ότι τα πλείστα βιβλία της σειράς αυτής είναι σχεδόν άγνωστα στην αλβανική βιβλιογραφία - μα και εξαιρετικώς σπάνια για τις ελληνικές βιβλιοθήκες.

Επιπλέον, η σπάνια αυτή σειρά των διακοσίων και πλέον τίτλων έρχεται σε μια εποχή, που ουριοδρομούν σε ελεύθερα ερευνητικά πελάγη οι νέοι Αλβανοί επιστήμονες αναζητώντας νέες πηγές άντλησης ιστορικών πληροφοριών, παραμερίζοντας ιδεολογήματα και αγκυλώσεις του πικρού σε βιώματα 20ου αιώνα...

Κατεξοχήν δε τώρα, που η Αλβανία οδεύει να γίνει μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας είναι ώρα να αρθούν πολλές ιστορικές εκκρεμότητες, ιδίως για την «εντός των τειχών» ιστοριογραφία.

Φρονούμε δε ότι: η ανυπαρξία αλβανόφωνης βιβλιογραφίας για τον 19ο αιώνα, οι σπανιότατες πληροφορίες που αντλούνται από τέτοια βιβλία, το θεματολογικό τους εύρος (που απλώνεται στην «Ήπειρο» της εθνολογίας, της ανθρωπολογίας, της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας, της αρχαιολογίας κ.λπ.), οι φιλικοί/αδελφικοί δεσμοί που διατηρούσαν οι συγγραφείς εκείνοι με το αρβανίτικο και αλβανικό στοιχείο, η απόρριψη εκ μέρους τους κάθε ίχνους εθνικιστικής αντιπαλότητας και δόγματος, η νηφάλια αντιπαράθεση επιχειρημάτων (περί ελληνικότητας ή ιλλυρικότητας ή αλβανικότητας των εδαφών της κοινής ηπειρωτικής πατρίδας, ως γενέτειρας επί αιώνες Ελλήνων, Τούρκων και Αλβανών Ηπειρωτών), όλα τούτα θα κάνουν τη σειρά αυτή, πολύτιμο εργαλείο επιστημονικής έρευνας στην καταλληλότερη δυνατή εποχή. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
5,00 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 45€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Μαρκόπουλο, Αττική
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.